ћирилица | латиница

26/06/2019 4:56
Налазите се на: Почетна » Актуелности » Slider » Хидро – метео слика Српске нешто боља
Хидро – метео слика Српске нешто боља

Хидро – метео слика Српске нешто боља

Хидро – метеоролошка ситуација у Републици Српској јутрос је нешто повољнија у односу на претходну ноћ.

Водостај ријеке Врбас данас у 8 часова износио је 559 цм на мјерном мјесту ”Делибашино Село” и у опадању је за 20 цм у односу на мјерење јутрос 6 часова Изнад је коте ванредне одбране од поплаве. Запримљени су позиви грађана за пружање помоћи, за вреће са пијеском, ради испумпавања воде и чишћења одводних канала. Саобраћај на магистралном путу Бања Лука – Приједор је у прекиду због клизишта у насељу Туњице. Из превентивних разлога градоначелник Града Бање Луке прогласио је ванредну ситуацију, на дијелу територије Града Бања Лука. Ванредна ситуација проглашена је у мјесним заједницама: Врбања, Ада, Чесма, Лазарево 1, Залужани и Пријечани. Министарство просвјете и културе Републике Српске до даљњег обуставиће наставу у основним и средњим школама у Граду Бања Лука, општинама Челинац, Нови Град и Лакташи.

У општини Лакташи нема поплављених стамбених објеката, затражене су вреће са пијеском.

Ријека Врбања у Челинцу је у опадању. Јошавка се вратила у корито. На магистралном путу Бања Лука – Челинац, у мјесту Милошево, излила се Врбања и саобраћај је у потпуности обустављен. Нормализован је саобраћај у мјесту Црна Ријека на магистралном путу Челинац – Котор Варош.

Водостај ријеке Сане у Приједору је у благом порасту и према последњем мјерењу износио је 460 цм што је једнако коти ванредне одбране од поплаве.

У Новом Граду ријека Уна је на 482 цм што је за 32 цм изнад коте редовне одбране од поплаве. Водостај ријеке Сане овога јутра био је на 512 цм и има тенденцију раста. Синоћ је засједао штаб за ванредне ситуације и прогласио редовне мјере одбране од поплаве.

На локалном путу Благај Јапра – Витасовци – Радомировац – Волари у мјесту Витасовци излила се ријека Сана због чега је саобраћај обустављен и одвија се обилазним правцем преко Сводне. Локални пут Урије – Шућа је непроходан. Због изливања ријеке Сане непроходна је улица Меше Селимовића, а у функцији је алтернативни путни правац преко Уријанских брда.

Водостај ријеке Уне јутрос у Костајници је 407 цм и порастао је у последња 24 часа за 150 цм. Уна се излила у насељима Мракодол, Грдановац на пољопривредно земљиште и у самом граду. Проглашене су ванредне мјере одбране од поплаве. Јутрос ће се вршити развожење и постављање врећа са пијеском на угрожена мјеста.

Плива је у порасту у општини Језеро. Због изливања ријеке у дужини од око 50 м заплављена је једна саобраћајна трака на магистралном путу Јајце – Бихаћ па се возила пропуштају наизмјенично једном саобраћајном траком. Затворен је регионални пут Језеро – Шипово. Тренутно је 10 стамбених објеката поплављено.

Водостај ријеке Врбање у Которо Варошу од синоћ је опао око 1,8 м. Пут према Челинцу је проходан. Тренутно је поплављено 15 кућа, нема угрожених људских живота. Доста локалних путева усљед бујица је оштећено. Данас не раде школе.

У општини Теслић на снази је ванредно стање одбране од поплаве. Заплављене су мјесне заједнице Стењак, Гај, Жарковина и Врела гдје је вода заплавила око 70 стамбених и помоћних објеката. Регионални пут Добој – Теслић је у прекиду у мјесту Врела као и локални пут Теслић – Блатница. Саобраћај Теслић – Бања Лука, преко Хајдучких вода, одвија се једном траком због одрона.

Водостај ријеке Босне на мјерном мјесту у Добоју износи 413 цм (ванредна одбрана од поплаве је на 450 цм), а у Модричи 169 цм. Редовна одбрана од поплаве је на 300 цм. Спреча је у Карановцу на 268 цм. Почетак обавјештавања на 300 цм.

У општини Брод проглашена је редовна одбрана од поплаве због превентивних мјера. У Добоју на снази је редовна одбрана од поплаве.

Према налогу директора Републичке управе цивилне заштите Републике Српске (РУЦЗ РС) наша специјализована јединица са пумпама великог капацитета је у Бањој Луци и спремна је да изврши постављене задатке.